Special ict

Special ict = Special Information & Communication Technology for Special & General Education

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Με την εφαρμογή Doceri όλα πιο απλά...και διαδραστικά!!!

Η εφαρμογή Doceri, η οποία ανήκει στην κατηγορία εφαρμογών συγγραφής-παραγωγής βιβλίου/υλικού (iBook Author), αναφέρεται ότι διευκολύνει τον/την εκπαιδευτικό να δημιουργεί και να μοιράζεται υλικό με τους μαθητές του/της και τους συναδέλφους του/της.

Παρέχει τη δυνατότητα εγγραφής φωνής (π.χ. φωνητικές οδηγίες για τους μαθητές, δημιουργία podcast για μαθητές με διαφορετικά στυλ μάθησης ή μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες).

Παραθέτουμε το παράδειγμα εκπαιδευτικού που το χρησιμοποιεί, για να διδάξει γραφική απεικόνιση της στατιστικής διερεύνησης ενός απλού ερωτήματος για τους μαθητές του "Τι έφαγες για μεσημεριανό;", κάτι που μπορούσε να κάνει παλαιότερα και από τα Googledocs. 


H  εφαρμογή Doceri θεωρείται ένας μικρός διαδραστικός πίνακας για τη συγκεκριμμένη ταμπλέτα (ipad). 
Ακολουθεί βίντεο σχετικά με τη χρήση του!


Τέλος ένα βίντεο αναφορικά με τη χρήση του ipad ως εναλλακτικός διαδραστικός πίνακας (!) με τη βοήθεια σχετικών εφαρμογών.


Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Δημιουργικά εργαλεία για δημιουργικούς εκπαιδευτικούς!

Αρχικά θα αναφερθούμε στο λογισμικό iBooks Author, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση με ποικίλους τρόπους. Στο εξωτερικό οι πιο διαδεδομένες χρήσεις είναι: α) δημιουργία υλικού από τον/την εκπαιδευτικό για μελέτη από το/τη μαθητή/τρια, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και στις δυνατότητές τους, β) οι μαθητές/τριες δημιουργούν ένα iΒook είτε ως αποτέλεσμα ενός project ή μιας εργασίας (βλ. και στη δευτεροβάθμια "ερευνητικές εργασίες"), γ) ο/η εκπαιδευτικός δημιουργεί ένα iBook και το ενημερώνει συνεχώς με σκοπό τη χρήση του ως εγχειρίδιο ή ως συμπλήρωμα του επίσημου εγχειριδίου.
Η παραγωγή διδακτικού υλικού από τους ίδους τους μαθητές είναι μία από τις ιδέες που προτείνονται (πηγή).

Η ιδιαίτερη χρησιμότητα του iBooks Author  είναι ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες πρόσβασης, που παρέχει το ipad, από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να συμπεριλάβει όλους τους μαθητές του ανεξαρτήτως αναπηρίας, αλλά και στυλ μάθησης μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικό υλικό. Το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς παρέχονται δωρεάν αρκετά υλικά αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα.  Σε άλλες χώρες αναφέρονται στο μέλλον της εκπαίδευσης..!
Θα θέλαμε να είμαστε συγκρατημένοι σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε συγρατημένοι ως προς την ελκυστικότητά του στους μαθητές μας και στις δυνατότητες που μας παρέχει. Ο σκεπτικισμός των εκπαιδευτικών παραμένει... (βλέπε σχετικό άρθρο). Περισσότερα σχετικά με την παιδαγωγική με ipad (ipadagogics), άλλες χρήσεις του iBooks Author και ανάλογων λογισμικών σε επόμενες αναρτήσεις. Κλέινοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι βρίσκεται σε προετοιμασία έκδοσης e-pub -από το συντάκτη του ιστολογίου- με σκοπό τη χρήση της από εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης. Εαν σας ενδιαφέρει, παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας!