Special ict

Special ict = Special Information & Communication Technology for Special & General Education

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν όραμα!

Στην ανάρτηση αυτή θα αναφερθώ σε μία εκπαιδευτικό που εργάζεται τα τελευταία χρόνια με εκπαιδευτικούς που έχουν μαθητές με ειδικές ανάγκες και προτείνει τη χρήση κατάλληλων εφαρμογών για την υποστήριξή τους. Με χαρά μετέφρασα μεγάλο μέρος από σχετική δημοσίευση καθώς  είχα τη χαρά να έχω συνεργαστεί μαζί της τα προηγούμενα χρόνια στην Orsa /Σουηδία, στη Segovia/Ισπανία, στο Βερολίνο/Γερμανία, αλλά και στη Νίκαια/Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο SpeechBubbles


Στο άρθρο ξεκινά αναφέροντας ότι “οι μαθητές με δυσλεξία έχουν περισσότερες ευκαιρίες για την επίτευξη των στόχων στο σχολείο, εάν χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία”, όπως αναφέρει η Monica Andersson, Project Manager στο Skoldatateket - Jämtland, η οποία υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς που έχουν στην τάξη τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.


- Όταν άρχισα να εργάζομαι εδώ το 2009 τα αποκάλεσα  "εναλλακτικά εργαλεία"….. Ας τη γνωρίσουμε όμως καλύτερα. Μιλώντας για τη Monica Andersson, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει σπουδάσει δασκάλα και έχει επίσης εργαστεί για οκτώ χρόνια ως εκπαιδευτικός με ειδικότητα στον οπτικό εγραμματισμό (media literacy). Από το 2009 εργάζεται ως project manager (Skoldatateket –Jämtland). Σκοπός του φορέα είναι να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με μαθητές με ειδικές ανάγκες, δίνοντας έμφαση σε φοιτητές με δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή, δυσκολίες, με δυσλεξία ή "νευροψυχιατρικές" αναπηρίες.

“Η χρήση της πληροφορικής στη διδασκαλία προωθεί την επίτευξη των στόχων από τους μαθητές και ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να διδάσκει με ποικιλία μέσων,  αλλά και να να εξατομικεύει τη διδασκαλία του”, λέει η Monica Andersson.
Για παράδειγμα, παρέχει στους μαθητές να ακούσουν τα κείμενα του έντυπου βιβλίου σε ηχητική μορφή. Αυτό αποτελεί σημαντική βοήθεια για όλους εκείνους που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση, όχι μόνο εκείνων που έχουν αλλά και γι αυτούς που ακόμη διερευνώνται εαν έχουν κάποια διάγνωση, είπε. 

Αναφορικά με τη χρήση των Τ.Π.Ε. μεταξύ άλλων τονίζει ότι με τη χρήση του υπολογιστή ο εκπαιδευτικός καλείται να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου η μάθηση των μαθητών διευκολύνεται.
Σε άλλο σημείο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε εφαρμογές που μετατρέπουν το κείμενο σε ομιλία. Σε περίπτωση που  ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί γραπτό υλικό π.χ. βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για να σαρώσει τις σελίδες και να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα με  σύνθεσης φωνής ως εργαλείο. 
Δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την πρακτική της ανάγνωσης, δε θα σταματήσουμε επειδή υπάρχει αυτή η τεχνολογία. Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλοί μαθητές με δυσκολίες στην ανάγνωση έχουν πιθανά  χάσει το ουσιαστικό στα κείμενα, όταν κλήθηκαν να διαβάσουν μόνοι τους χωρίς βοήθεια. 

Ακόμη αναφέρεται σε προσαρμοσμένο πρόγραμμα ορθογραφικού ελέγχου. Η Monica Andersson μιλάει έχοντας την εμπειρία σε όλες τις εφαρμογές για το iPad που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με γνωστικές δυσκολίες, όπως προβλήματα με την αντίληψη του χρόνου, η επικοινωνία με τους άλλους ή γλωσσικές διαταραχές. Στις Skolappar.nu μπορεί όπως αναφέρει για παράδειγμα να βρει κάποιος χρήσιμες εφαρμογές. Ένας άλλος τρόπος για να έχουμε καλή ενημέρωση και επικαιροποιημένες πληροφορίες ως εκπαιδευτικοί είναι να ενταχθούμε σε ομάδες στο Facebook "Skoldatatek" και "iPad στο νηπιαγωγείο."
Μια εφαρμογή που προτείνει  η Monica Andersson για Ipad έχει δημιουργηθεί για τους μαθητές με δυσλεξία. Σε αντίθεση με συνηθισμένες λειτουργίες κειμενογράφων, όπως το Word, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά με την ορθογραφία, κυρίως με λάθη που πιθανά να κάνουν τα άτομα με δυσλεξία. Έμφαση δίνεται στις λέξεις που είναι ομόηχες, δηλαδή λέξεις που ακούγονται το ίδιο αλλά γράφονται διαφορετικά, όπως οι λέξεις "πάλη" και "πάλι". Ο μαθητής/σπουδαστής λαμβάνει δύο προτάσεις με τις λέξεις, κι έτσι μπορεί να κατανοήσει τη λέξη που είναι σωστή, με την έννοια που θέλει να γράψει. Είναι μια μεγάλη δυνατότητα.
Γελάει λίγο και λέει ότι δεν έχουν ακόμη όλοι πειστεί και ότι  ένας διευθυντής αντέδρασε ακόμα λέγοντας έντονα "Κύριος ο Θεός! Δεν θα έπρεπε οι μαθητές να μάθουν τι σημαίνει στο σχολείο τους σήμερα;"

Σύμφωνα με την Monica Andersson ευνοούνται οι επενδύσεις σε έναν υπολογιστή ανά μαθητή για τα άτομα που έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης, και όχι μόνο λόγω των τεχνικών δυνατοτήτων:
Ελπίζω και πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική αποδοχή των ατόμων με αναπηρία, λέει Monica Andersson. Και συνεχίζει το άρθρο με το σενάριο που οραματίζεται για αυτά τα άτομα που θα βρίσκουν εργασία χωρίς εμπόδια! 

Αρχικό Κείμενο: Philippa Mannerheim
Φωτογραφία: Nils-Johan Persson
Πηγή: http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/artikelarkiv/specialpedagogik/tidsenliga-larverktyg-hjalper-dem-med-las-och-skrivsvarigheter-1.189632

Με τη σειρά μας θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε, καθώς είναι απαραίτητο στο χώρο της εκπαίδευσης να υπάρχουν επαγγελματίες με όραμα! Congratulations Monica!


1 σχόλιο:

ΣΤ1 είπε...

Πολύ ωραία δημοσίευση! Πραγματικά , Τάσο χαρά να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν όραμα!