Special ict

Special ict = Special Information & Communication Technology for Special & General Education

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Εαν όχι τώρα, τότε πότε; Εαν όχι εγώ, τότε ποιoς;

The EyeWriter / Zach Lieberman, James Powderly, Tony Quan, Evan Roth, Chris Sugrue, Theo WatsonΤι εννοώ; Ακολουθώντας στο twitter @elenischool έφτασα στο blog elkosmas.gr και αναδημοσιεύω μέρος της ανάρτησής του "Πως το ανοιχτό λογισμικό δίνει “φωνή” σε ένα καλλιτέχνη με σοβαρότατη μυϊκή ασθένεια" μετά από έγκρισή του. Διαβάστε το ........"Πριν λίγο καιρό ο Mick Ebeling πλησίασε το Graffiti Research Lab προκειμένου να βρεθεί μια λύση ώστε να είναι σε θέση ο γνωστός (ειδικά την δεκαετία του 80) καλλιτέχνης του Graffiti TEMPT ONE (κατά κόσμον Tony Quan) να μπορεί να επικοινωνήσει καθώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της βαριάς νευρομυϊκής νόσου ALS (η οποία ουσιαστικά επηρεάζει μόνο την κινητικότητα όλων των μυών πλην των οφθαλμικών αλλά δεν έχει καμία επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία) βλέπετε οι περίφημες συσκευές επικοινωνίας όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο Stephen Hawking κοστίζουν πολλά… μα πάρα πολλά χρήματα.
Ο Mick Ebeling, πρώτα από όλα κατάφερε μετά από αρκετό τρέξιμο να βρει ένα από τα πανάκριβα μηχανήματα που επιτρέπουν στον Tempt1 να επικοινωνεί με τους δικούς του, το επόμενο στάδιο ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχίσει να εκφράζεται καλλιτεχνικά.  Για να βρει τρόπο να κάνει κάτι τέτοιο συγκέντρωσε καλλιτέχνες, προγραμματιστές και hackers από όλα τα μέρη της Γης και από ομάδες όπως το Free Art and Technology ή FAT, το Graffiti Research Lab που αναφέραμε παραπάνω, το OpenFrameworks, με βοήθεια από τον ίδιο τον TEMP ONE αλλά και από τον Evan Roth, την Chris Sugrue, τον Zach Lieberman, τον Theo Watson και του James Powderly. Προκειμένου να μπορέσουν να συνεργαστούν άμεσα και αποτελεσματικότερα μετέτρεψε το σπίτι του σε hackerspace (όπως αυτό που φτιάχνεται στην Αθήνα) και προσωρινά μετακόμισε με την γυναίκα του τα παιδιά και το σκύλο του στο γκαράζ για να τους αφήσει να δουλέψουν.
Το αποτέλεσμα; Το EyeWriter μια συσκευή και το απαραίτητο λογισμικό για να μπορεί οποιοδήποτε καλλιτέχνης ή graffiti artist να εκφράζεται καλλιτεχνικά ακόμη και αν πλέον δεν κινεί παρά μόνο τα μάτια του.
Ακολουθεί το βίντεο με την παρουσίαση του Mick Ebeling στο TED σχετικά με το EyeWriter."
Το βίντεο μπορεί να είναι λίγο μεγάλο, αλλά το μήνυμα που υπάρχει για όλους εμάς αξίζει... if not now, then when? If not me, then who? (Εαν όχι τώρα, τότε πότε; Εαν όχι εγώ, τότε ποιoς;).
Εκφραστικά μάτια ή έκφραση με τα μάτια; Τα πιο εκφραστικά μάτια! Τα σχόλια δικά σας....

1 σχόλιο:

Δώρα είπε...

Κι όσο η τεχνολογία προχωρά ας ελπίσουμε να δούμε κι άλλα τέτοια χρήσιμα εργαλεία για ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες!!! Εξαιρετική ανάρτηση με πολλές και χρήσιμες (για μένα) πηγές!!!